Bel ons gratis 088 088 8917

Veilige woning via een app

Date
Verisure

Wie ooit het slachtoffer werd van een inbraak, weet hoe waarde­vol veilig­heid in huis is. Vroeger was een alarmsysteem met een oranje knipperlamp aan de gevel de oplossing, tegenwoordig is beveiligingsapparatuur te bedienen vanaf de smartphone. Een test van twee varianten: Gigaset elements en Verisure High Security.

”Internet of things” heet het, internet der dingen: tal van alledaagse apparaten die via internet met elkaar verbonden en te bedienen zijn. Dat betekent in het geval van alarmsystemen dat de huiseigenaar via zijn smartphone het alarm kan aan- en uitzetten en bewegingen in zijn woning kan waarnemen.

Gigaset elements is het eenvoudigste van de twee systemen. De startersset –kosten: 199,99 euro– bestaat uit drie producten: een basisstation (”base” genoemd), deursensor (”door”) en een bewegings­sensor (”motion”). Gigaset elements is gemakkelijk te installeren; er komt geen boor­machine aan te pas. Het basis­station moet worden aangesloten op internet en heeft contact met de deur­sensor. Zo kan het ‘zien’ wanneer de deur open- en dichtgaat. De bewegingssensor detecteert bewegingen.

Pushbericht

De app voor de smartphone is gratis en geeft de signalen van de deur- en bewegingssensor door. Op die manier kun je in de gaten houden hoe het er thuis aan toegaat bij afwezigheid. Ook kun je een pushbericht –een melding die op het scherm van je telefoon wordt getoond– ontvangen als je aangeeft niet thuis te zijn en een van de sensors toch bewegingen waarneemt.

Veel veiliger is je huis daarmee niet. Wat als je op vakantie bent en op je smartphone leest dat thuis de deur open- en dichtgaat en er iets beweegt? Dat zou de buurvrouw kunnen zijn die de planten water geeft, maar net zo goed een brutale inbreker.

De fabrikant noemt de apparatuur zelf geen beveiligings-, maar een monitoringssysteem. Wel is uitbreiding met een camera en alarm mogelijk. Kennelijk toch om indringers af te schrikken. De camera stuurt videobeelden door naar de smart­phone zodra er beweging is en het alarm afgaat. Ook slaat hij foto’s op van de indringer. Voor dergelijke functies binnen de app geldt wel een tarief, dat varieert van 0,30 tot 4,49 euro per maand.

Meldkamer

Ook het beveiligingssysteem van Verisure is te bedienen en af te lezen via een smartphone-app, maar daarmee zijn de grootste overeenkomsten met Gigaset elements wel genoemd. De apparaten van Verisure zijn veel professioneler – ze worden door een monteur geïnstalleerd. Duurder zijn ze ook, tussen de 500 en de 1000 euro, afhankelijk van de grootte van het huis.

Maar daar heb je ook wat voor. Verisure maakt gebruik van de VBox, die op internet is aangesloten en de spil is in het alarm­systeem, en van een fotodetector die beelden kan registreren. Daarnaast biedt het alarmsysteem magneetcontacten voor op deuren en ramen. Wanneer die worden geopend, gaat er een alarm af, als dat is ingeschakeld. Verisure levert standaard rookmelders; die zijn in serie geschakeld en waarschuwen gelijktijdig met een gesproken mededeling en een signaal, zodat iedereen in huis snel weet waar de rookontwikkeling zich voordoet.

Op het bedieningspaneel –bij voorkeur te monteren bij de toegangsdeur– kun je het alarm in- en uitschakelen met een persoonlijke code of met een StarKey, een handige alarmsleutel voor aan de sleutelbos.

Wat Verisure High Security wel biedt in tegenstelling tot Gigaset elements is een link met de meldkamer. Dat maakt je huis echt veiliger. Zodra het alarm afgaat, krijgt de meldkamer een melding en komen daar via de fotodetector opnamen binnen van de situatie in huis. Ziet de situatie er verdacht uit, dan wordt meteen een beveiliger naar de woning gestuurd of desnoods de politie of brandweer. In andere gevallen kan de huis­eigenaar een telefoontje vanuit de meldkamer verwachten.

Aktetas

Bij aankoop van het systeem moet je als gebruiker codewoorden afspreken met de meldkamer. „Test gerust hoe zo’n belletje met de meldkamer werkt”, zei de Verisure-monteur bij het installeren van het systeem. Dat was ook het plan. Totdat het alarm onverwacht afging. Want dit bleek ook te kunnen: je kunt de magneetcontacten op de buiten­schil van het huis activeren terwijl je zelf binnen bent. Nadat de voordeur openging, klonk plots het alarm, belde de meldkamer en zei de mede­werker het woord ”globe”. De enige goede reactie was ”aktetas”, maar het duurde even voordat dat woord te binnen schoot. En dan blijkt dat de meldkamer geen genoegen neemt met de mededeling dat je het systeem test voor een artikel in de krant. Nadat het juiste codewoord had geklonken, was het gesprek uiteindelijk snel voorbij. Het geeft een veilig gevoel, zo’n link met de meldkamer. Die service van meldkamer en surveillancedienst heeft wel een prijskaartje van tussen de 25 en de 30 euro per maand.

Ook voor noodgevallen biedt Verisure een oplossing. Valt de stroom uit, dan levert een accu in de VBox nog voor minimaal twaalf uur elektriciteit. Werkt de internet­verbinding niet, dan kan via een simkaart het systeem toch communiceren met de meld­kamer en de app op je smartphone.

Verisure High Security is uit te breiden met extra componenten. Zo is er de SmartPlug, waarmee je vanaf de telefoon de verlichting in huis kunt bedienen. Ben je niet thuis en wil je toch de lampen aan hebben? Ga je op vakantie en wil je van tevoren programmeren dat de verlichting aangaat? Wil je ineens licht in huis als het alarm afgaat? Via je smartphone is het allemaal te regelen.

Modern

Zowel Gigaset elements als Verisure High Security is een modern systemen met de nieuwste technieken. Dat ze te bedienen zijn via de smartphone is meer dan handig. Toegevoegde functies als rookmelders passen goed in de ontwikkelingen rond ”internet of things”. Maar vooral de link met de meldkamer zorgt ervoor dat je een echt veilig gevoel krijgt.

Start de offerte voor uw alarmsysteem. Al voor minder dan €1,5 per dag*

  • Gemakkelijk
  • Snel
  • Vrijblijvend